Stolsryggsäckar

Det finns många jägare, framför allt de som jagar från pass i samband med till exempel älgjakt, som aldrig kan tänka sig någonting annat än en stolryggsäck som jaktväska. Det finns flera anledningar till att välja den här typen av ryggsäck framför de större och otympligare, och den kanske främsta anledningen är att det finns ganska stor brist på sittplatser ute i naturen. Att sätta sig direkt på marken gör det svårt att se över undervegetationen och är även riskfyllt eftersom du själv inte syns. Det finns även en risk att du blir våt och kall, om du inte använder ett sittunderlag, och att få lov att avbryta jakten på grund av ett ryggskott är ju ingenting som du ser fram emot.

Färgen

Precis som så många andra av de produkter som säljs till jägare så är stolryggsäckarna oftast skogsgröna i färgen. I dagsläget finns även ryggsäckar i svart, brunt och även i olika typer av kamouflagefärg, men de allra flesta tycks ändå välja den traditionella, gröna, färgen.

Storlek

Vilken storlek du väljer är också beroende på vad du tänkt göra. Om planen är att sova ute i naturen i tält måste ryggsäcken av naturliga skäl förstås vara större än om du bara tänkt vara ute under dagen. För jägaren som bara har med sig det allra nödvändigaste, som ammunition, ett par mackor och en vattenflaska, finns det små och smida ryggsäckar som fästs på ryggen på samma sätt som de ryggsäckar som löpare och cyklister brukar bära med sig. Den vanligaste storleken, den som oftast finns på de jaktryggsäckar som har en inbyggd sits, är någonstans mellan 40 och 50 liter. Detta räcker gott och väl för alla de där nödvändigheterna du behöver ha i din jaktryggsäck för dagsturer ute i naturen. För den som verkligen behöver plats, och som kanske tänkt tillbringa flera dygn ute i det fria, så finns det ryggsäckar med en storlek på upp till 70 liter. Dessa ryggsäckar kallas oftast för vandringsryggsäckar eller jaktryggsäckar. Det finns även en hel del stora ryggsäckar i militärens överskottslager som använts vid överlevnadsmarscher. .

Material i stolsryggsäckar


Dessa ryggsäckar tillverkas oftast av polyester med en stolsram av aluminium eller stål. Eftersom stolsryggsäcken har metalldelar är den förstås något tyngre än andra typer av jaktväskor och ryggsäckar, men det är ändå många som förvånas över hur lätt den är. Sina metalldelar till trots. Tyget behandlas oftast med vax eller någon annan typ av impregnering så att väskan ska tåla fukt från vegetation och en och annan regnskur, eller markfukt när den placeras på ett vått underlag. Meningen är att den ska klara av att hålla packningen så torr som möjligt, så att du slipper oroa sig för att någonting ska bli förstört.

Det finns även lyxigare stolryggsäckar som tillverkas av läder. Dessa kan tyckas vara en god investering, vilket de också kan vara, men då ska du vara medveten om att det krävs ett visst underhåll. Lädret i väskorna måste hållas borta från värmekällor och ska helst hängas upp när det behöver torka. Dessa väskor måste också förvaras inomhus, eller i ett uthus med jämn temperatur eftersom temperaturväxlingar och fukt kommer att förstöra lädret och få det att mögla. Ryggsäcken behöver även rengöras och smörjas in innan den hängs undan efter säsongen, och skadade sömmar och spännen måste lagas. Men är du beredd att lägga denna extra tid på din väska så kommer du ha en stolsryggsäck som håller för resten av livet. 

Övrigt

Är du kvinna, mycket ung, eller har försvagad rygg och axlar, så bör du kanske tänka efter lite extra innan du investerar i en stolryggsäck. Dessa är lite tyngre än andra jaktryggsäckar och därmed ökar belastningen på axlar och rygg. Prova att lyfta ryggsäcken redan innan du köper den, eller väljer att behålla den om du köpt den på postorder, så att du vet att du verkligen orkar bära både den och den packning du tänkt ta med dig. Ammunition, radio och delar till gevären som kikarsikten väger trots allt en del.

Satsa även på en funktionell väska med gott om fickor på utsidan av det stora facket. Dessa kan du enkelt nå, även när du ställt upp stolen, och det underlättar mycket att snabbt kunna plocka fram vattenflaskan, pejlen, ammunition, COM-radio eller annat som du vill ha nära till hands.